Bryggeriet

Qvarnens Brygghus är beläget i en fin tegelbyggnad vid Gäddviken, precis innan Kvarnholmen. Området har under den senare delen av 1900-talet haft produktionsverksamhet av bland annat Kooperativa förbundet och deras berömda Cirkelkaffe. Denna produktion gav namn åt den trafikled som går på andra sidan viken, som i sin tur gett namn åt vår öl Kaffebackens Cream Stout.

Framsidan på bryggeriet. En tegelbyggnad syns, och blå himmel ovanför.

Kapacitet

Bryggeriet har ett RIMS-bryggverk (Reincirculating infusion mash system) tillverkat från tyska Speidel.
Produktionskapacitet är cirka 200 liter åt gången.
Jäskapacitet 240 liter x 3 samt en trycktank på 240 liter.

   

Bryggeribar

Qvarnens Brygghus har provsmakningstillstånd vilket innebär att du som gäst får provsmaka öl i bryggeriet.

 

Hur kom vi hit?

2011

Under en middag med mina tre av mina närmsta vänner berättade jag hur kul det skulle vara att brygga öl tillsammans.

Den 20 oktober 2011 satt samma gäng på en pub i Sundbyberg för att officiellt fatta beslut om att starta en liten verksamhet. Under mötet diskuterades bland annat vart vi skulle brygga (det blev i min dåvarande enrums-lägenhet om 39 kvadratmeter, på Mariagatan i Sundbyberg), vad vi skulle brygga, visioner, affärsplaner och förslag på stadgar.

Stadgarna antogs, enhälligt, med en handskakning i slutet av mötet och det var i detta ögonblick som grunden till nuvarande Qvarnens Brygghus skedde.

Vi köpte in all utrustning och de nödvändiga ingredienserna för att göra vår första öl som blev någon form av välhumlad ale. Någon vecka efter att vi kapsylerat flaskorna med ölen, så provade jag själv hemma. Nyfikenheten var stor men inte förväntningenmed tanke på den bakgrund de flesta av oss hade av att brygga öl hemma. Mestadels i form av färdiga ”paket” som man kunde köpa på ICA. Men döm om min förvåning – Det smakade ju riktigt bra! En känsla jag väl minns och aldrig glömmer!

Under den perioden läste jag strategisk marknadsföring på IHM Business School. Där föreslog en av mina klasskamrater att jag skulle skicka in min affärsidé om att starta ett mikrobryggeri till ett nyföretagarprojekt i Södertälje – Telge kickstart. Det visade sig senare att det bidraget skulle vinna tävlingen!

2012

Skickade vi in några av våra öler till  Öl-SM utan någon större framgång förutom att vi hade väldigt roligt på plats.

2013

Efter drygt ett års bryggande i min lägenhet fick vi möjligheten att flytta in i en lokal i Kungens kurva. Den 14 januari 2013 gick flyttlasset till den nya lokalen. Här brygger vi öl i drygt ett år till.

2014

Den 24 maj 2014 lämnar vi lokalen i Kungens kurva och tre av fem medlemmar väljer att träda ur. Bryggandet tar därmed en kort paus för att sedan återuppstå i en ny lokal på Henriksdalsberget i Nacka. Den 1 oktober 2014 flyttar vi  in i den nya lokalen. Bryggandet drar därmed fart igen!

 

2015

Under 2015 tar jag kontakt med Biskoppens bryggklubb i syfte att dela lokalen med dem. Biskopens bryggklubb flyttar sedan in i lokalen i juli, samma år. Ett fantastiskt gäng som fortfarande driver sin bryggeriförening med det nya namnet Ekens Bryggklubb.

Den 15 maj skickar vi in vår Cream stout, (en så kallad Oatmeal stout) till Öl-SM i Solna och kammar hem silvret i Mild Stout och Porter klassen. Samma recept, fast med tillsatt laktos, används idag som Kaffebackens Cream stout.